Suomeksi | På svenska

Asiakirjanäyttely Titanic 100 vuotta

Anna ja William Lahtinen

Anna Hämäläinen kertoi myöhemmin, että monet naiset kieltäytyivät pelastusvenepaikasta. He halusivat jäädä aviomiestensä kanssa laivalle. Näin toimi myös Anna Lahtinen, joka tarinan mukaan oli jo pelastusveneessä, mutta nousi siitä pois, kun William ei tullut perässä. Lyyli Silvén kertoi Williamin olleen tyynen rauhallinen ja polttaneen sikaria. Anna oli hermostuneen oloinen, mutta sanoi haluavansa hukkua yhdessä miehensä kanssa.

Asiakirjat

William Lahtinen

Fredika Peuralle ilmoitettiin 20.10.1914, ettei hänen poikansa Wilhelm Lahtista mainita Titanicilla hukkuneiden syntyperäisten suomalaisten luettelossa. Siten hänelle ei makseta korvausta poikansa menetyksestä. Kenraalikuvernöörin kanslian arkisto: XIX 23a, 1912, Kansallisarkisto.

Riikka Peura tiedusteli kirjeellä, onko hänen poikansa kuoleman johdosta maksetut korvaukset saapuneet Kenraalikuvernöörin kansliaan. Kenraalikuvernöörin kanslian arkisto: XIX 23a, 1912, Kansallisarkisto.
Senaatin siviilitoimituskunnan kirjeestä käy ilmi, että Anna Lahtisesta ei makseta korvauksia Suomessa, koska hän on Amerikan kansalaisnen ja siellä syntynyt. Kenraalikuvernöörin kanslian arkisto: XIX 23a, 1912, Kansallisarkisto.
William Lahtinen työllisti viranomaisia, sillä hän ei ollut Suomen kansalainen ja asian selvittäminen vei aikaa. Kenraalikuvernöörin kanslian arkisto: XIX 23a, 1912, Kansallisarkisto.

Aluksi viranomaisilla oli suuri työ selvittää, keitä suomalaisia oli hukkunut Titanicin mukana. Henkilöitä yritettiin yhdistää toisiinsa Lontoosta saatujen tietojen ja Suomen Höyrylaivayhtiöltä saatujen tietojen pohjalta. Kenraalikuvernöörin kanslian arkisto: XIX 23a, 1912, Kansallisarkisto.

 

0 kommentti(a).
Kommentoi asiakirjaa >>
© Kansallisarkisto