Suomeksi | På svenska

Asiakirjanäyttely Titanic 100 vuotta

Myöhempien aikojen Titanic-muistot

Titanicin haaksirikosta tehtiin Suomessa lukuisia arkkiveisuja, joista otos seuraavassa alaluvussa. Myös suomalaiseen runouteen tuli ripaus Titanicia, kun Eino Leino ja V.A. Koskenniemi kirjoittivat sen muistoksi. Mutta onpa Titanic innoittanut muitakin taiteenaloja. James Cameronin elokuvan lienevät kaikki jo nähneet, mutta vieläkö muistat Frederikin Titanicin?

Asiakirjat

Muistoja Titanicista

Elävienkuvien Näyttämö Kalevan huvilupahakemuksena toimineen julisteen kesäkuulta 1913.  Vain runsas vuosi Titanicin uppoamisen jälkeen, tapahtumasta kertovaa elokuvaa esitettiin kaukaisessa Pohjois-Karjalassa Pielisjärvellä. Mitä ilmeisemmin kyseessä oli jo heinäkuussa 1912 valmistunut elokuva 'TITANIC ODER IN NACHT UND EIS'. Elokuva ja selostus sen taustasta on nähtävissä Youtubessa. Pielisjärven nimismiespiirin I arkisto (Eeea:1), Joensuun maakunta-arkisto.
 
Luultavasti saman elokuvan mainos Oy Opiksi ja Huviksi Elävät kuvat -malliin. Mainoksessa toistuu se muissakin yhteyksissä havaittu piirre, että aikalaisillakin oli todellisuudesta poikkeavia mielikuvia laivan uppoamisesta. Tässä se esitetään keula murskaantuneena jäävuoreen törmänneenä. Elokuvateatteri Opiksi ja Huviksi Oy:n arkisto, Jyväskylän maakunta-arkisto.

 

0 kommentti(a).
Kommentoi asiakirjaa >>
© Kansallisarkisto