MUISTO SÄILYY -20 nuorta kohtaloa jatkosodasta

MENEHTYNEET

PORTTI
Avaa kuva uudessa ikkunassa

- Partiomatka päättyy katoamiseen

Oppilas Lauri Wendelin

Oppilas Lauri Wendelin (T 20409/62)Lauri Armas Wendelin syntyi Helsingissä ikäluokkansa nuorimpiin lukeutuvana joulukuun 3. päivänä vuonna 1921. Isänsä hän menetti jo varhain ja äiti menehtyi keuhkotautiin pojan ollessa kuusivuotias. Hän jäikin siten kasvattivanhempien huostaan.

Neljä luokkaa oppikoulua suorittanut suomen ja ruotsinkielentaitoinen nuorukainen teki viilarin töitä ja asui Pengerkadulla Helsingissä. Varusmiespalvelukseen hän astui pian jatkosodan sytyttyä ja lyhyen koulutuskauden jälkeen oli vuorossa siirto rintamajoukkoihin Karjalan kannakselle. Joukko-osastoksi tuli Valkeasaaressa rintamalla olleen Jalkaväkirykmentti 46:n 1. komppania.

Ensimmäisen komppanian lohkolla kosketus viholliseen oli jatkuva huolimatta siitä, että aktiivinen eteneminen alueella oli päättynyt ja molemmat osapuolet olivat kaivautuneena asemiinsa. Tiedot vastapuolen aikeista ja vartioiden, kaluston, majoitusalueiden ja varastojen sijainnista olivat tärkeitä sekä oman toiminnan suunnittelun että vihollisen toiminnan ennakoinnin kannalta. Partiointia suoritettiinkin molemmilla puolilla lähes jokaisena yönä.

Myöhään illalla 24. helmikuuta 1942 oli jälleen aika koota partio ottamaan selvää vihollisen kuulovartion sijainnista. Tehtävään ilmoittautuivat vapaaehtoisina aliupseerioppilaaksi edennyt Wendelin sekä sotamies Koskenmaa, jotka 25. päivän puolella kello 0.05 hävisivät talviyön pimeyteen ei-kenenkään maalle. Kello 1.50, edettyään noin 400 metrin matkan miehet joutuivat yllättäen kosketukseen vihollisen kanssa ja saarrostusuhan alaisena nämä joutuivat irtautumaan takaisin omalle puolelle. Koskenmaa palasi linjojen yli klo 2.20, mutta Wendelinin kohtalosta ei ollut tietoa. Hänet julistettiin kadonneeksi olettaen, että hän oli joko saanut surmansa tai joutunut vangiksi.

Vuonna 1945 selvisi, että Wendelin oli selvinnyt yöllisestä kohtaamisestaan ja jäänyt vangiksi. Hänet oli kuljetettu Keski-Venäjälle Ni¸ni Novgorodin alueella (tuolloin Gorkin alue) sijaitsevalle Orangin vankileirille, noin 40 kilometriä Ni¸ni Novgorodin kaupungista etelään. Kotimaata Wendelin ei enää nähnyt, sillä hän menehtyi leirillä 20-vuotiaana 11.9.1942.

Lauri Wendelinin nimi on kaiverrettu Helsingin Hietaniemen hautausmaalla sijaitsevaan Kadonneiden muuriin.

Lähteet:

Lauri Wendelinin sotilaskantakortti
Puolustusministeriön keskusosaston kuolleeksijulistamistoimiston arkisto (T 20987)
Jalkaväkirykmentti 46:n 1. komppanian sotapäiväkirja (SPK 12066)
Jalkaväkirykmentti 46:n I pataljoonan sotapäiväkirja (SPK 12112)
Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokanta
Päämajan kenttäpiispantoimiston arkisto (T 20409/62)
Alava, Frolov, Nikkilä: Rukiver! Suomalaiset sotavangit Neuvostoliitossa. (Edita, Helsinki 2002)

Näytä kommentit

Kommentoi asiakirjaa >>

Kansallisarkiston Muisto säilyy -työryhmä

verkkonayttely@narc.fi