MUISTO SÄILYY -20 nuorta kohtaloa jatkosodasta

MENEHTYNEET

PORTTI
Avaa kuva uudessa ikkunassa

- Jalkaväkirykmentti 49 puolustaa Siiranmäkeä

Sotamies Reino Javanainen

Sotamies Reino Javanainen (T 13561)Asemasotavaihe Karjalan kannaksella oli päättynyt muutamaa päivää aikaisemmin, kun Jalkaväkirykmentti 49:n 6. komppania siirtyi reservistä puolustamaan Kivennavan Siiranmäkeä, jonne hyökkäävä vihollinen pyrki herkeämättä. Taistelujen äänet kantautuivat kauniissa kesäsäässä pitkälle sisä-Suomeen saakka.

6. komppanian riveissä marssi myös rautjärveläinen sotamies Reino Javanainen. Hän oli muun ikäluokkansa tavoin astunut palvelukseen jatkosodan puhkeamisen jälkeen syyskuussa 1941. Alkuvaiheen koulutuskauden hän oli viettänyt Jalkaväenkoulutuskeskus 6:ssa Lempäälän Kuurilassa, jossa hänet oli koulutettu panssarintorjuntakivääriampujaksi. Siirto rintamaosastoon tapahtui alkuvuodesta 1942, kun Javanaisesta tehtiin ajomies sodanaikaiseen joukko-osastoon, 6. komppaniaan. Siellä hän vannoi sotilasvalansa maaliskuun 8:ntena 1942. Ajomiesaika jäi Javanaisella lyhyeksi, kun hänet siirrettiin pian konepistoolimieheksi, jossa tehtävässä hän oli nytkin, kesäkuussa 1944.

Venäläisten suurhyökkäyksen voimakkain kärki kohdistui Siiranmäen eteläpuolelle, jossa 10. Divisioona perääntyi Suomenlahden rannan suuntaisesti kohti Viipuria. Siiranmäessä oli taisteltu jo jonkin aikaa ja menestyksellä, sillä sitä vihollisen ei ollut onnistunut vallata. Voimat olivat kuitenkin koetuksella, ja kesäkuun 14. päivänä alueelle saapunut komppania joutui jo ensimmäisenä iltanaan vastaiskuun vihollisen asemia vastaan.

Kesäkuun 15. päivä ei ehtinyt vielä valjeta, kun vihollinen pyrki jälleen suomalaisten asemiin. Taistelut jatkuivat pitkin päivää ja niiden kovuudesta kertoo sekin, että päivän kuluessa komppanianpäällikkö vaihtui kolme kertaa. Vielä illalla tehtiin vastaisku, jonka jälkeen komppania jätettiin alueelle varmistukseen.

Näissä kesäkuun 15. päivän kovissa taisteluissa 6. komppania menetti kaatuneina vähintään 5 miestä, heidän joukossaan myös sotamies Javanainen. Hänet saatettiin myöhemmin Rautjärven Ilmeen sankarihautausmaan multiin. Siiranmäki kesti vielä kaksi päivää, ennen kuin sen puolustajien oli jätettävä asemansa. Vanha Kivennavan pitäjä oli pian venäläisten käsissä.

Lähteet:

Reino Javanaisen sotilaskantakortti
Jalkaväkirykmentti 49:n 6. komppanian sotapäiväkirja (SPK 12377)
Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokanta
Jatkosodan Vapautemme hinta –materiaali: valokuvat (T 13561)

Näytä kommentit

Kommentoi asiakirjaa >>

Kansallisarkiston Muisto säilyy -työryhmä

verkkonayttely@narc.fi