MUISTO SÄILYY -20 nuorta kohtaloa jatkosodasta

MENEHTYNEET

PORTTI
Avaa kuva uudessa ikkunassa

- Alikersantin tarina

Alikersantti Anatol Arpola

Alikersantti Anatol Arpola (T 13561)Anatol Arpola syntyi 31.5.1921 Salmin Manssilassa. Hänen isänsä oli maanviljelijä Vladimir Arpola. Sodan alkaessa perhe asui Impilahdella. Anatolin vanhemmat joutuivat lähtemään sotaa pakoon Nivalaan.

Pitkärannan suojeluskuntaan Anatol Arpola liittyi joulukuussa 1938. Talvisodan aikana hän oli suojeluskunnan vartiopalveluksessa Pitkäsillan asemalla 5.12.1939 asti, jolloin hänet siirrettiin vartiotehtäviin Rannikkotykistö 3:een Salmin lohkolle. Vartiopalvelus oli aseellista ja Arpola vei suojeluskunnalta saamansa kiväärin kantohihnoineen, pistimen tuppineen ja patruunalaukun ammuksineen uuteen sijoituspaikkaansa. Talvisodan jälkeen Arpolalle myönnettiin Talvisodan muistomitali miekkojen ja "Laatokan Karjala"-soljen kera.

Varusmiespalveluksen Arpola suoritti välirauhan aikana Outokummun harjoituskeskuksessa, Jalkaväen koulutuskeskus 11:ssä ja lopuksi Helsingin vartiopataljoonassa. Tänä aikana hän kävi Reservin aliupseerikoulun ja hänet nimitettiin korpraaliksi.

Jatkosodan alkaessa Arpola astui palvelukseen reserviläisenä Sissipataljoona 2:n 1. komppaniaan jossa toimi kivääriryhmän johtajana. Hän osallistui kesällä ja syksyllä 1941 taisteluihin Sortavalan Rytyssä, Helylässä ja Karmalanjärvellä, Kostamuksessa, Valasmossa Kostamuksen koillispuolella, Kumsassa ja Kuustjärvellä. Hän haavoittui 26.11.1941 Krivillä oikeaan käsivarteen. Haavaa hoidettiin 25. Sotasairaalassa Pälksaaressa.

Toipuessaan haavoittumisestaan hän sairastui ja joutui uudelleen Pälksaaren sotasairaalaan, missä
hänen palveluskelpoisuusluokkansa muutettiin A II:ksi (taistelukelpoinen rintamaoloissa, mutta palveluskelpoisuutta jokin vähäinen rakennevirhe, vika, vamma tai sairaus rajoittaa) ja hänen palveluspaikakseen määrättiin 10.4.1942 Jalkaväen koulutuskeskus 19 Lahdessa.

Koulutuskeskuksesta Arpola palasi rintamalle, ensin 2.6.1942 Kevyt osasto 14:n 2. komppaniaan ja sieltä 10.7.1942 Jalkaväkirykmentti 5:n 7. komppanian III joukkueeseen.

Arpolalle myönnettiin 2.7.1943 toisen luokan Vapaudenmitali.

Maaselässä 25. 11.1943 kello 01.10 alikersantti Anatol Arpola haavoittui pikakiväärisuihkusta vaikeasti. Hän kuoli noin 10 minuuttia myöhemmin.

Anatol Arpola haudattiin Impilahdelle. Rauhan palattua hänen viimeinen leposijansa jäi Neuvostoliitolle luovutetulle alueelle Laatokan Karjalaan.

Lähteet:

Anatol Arpolan kantakortit
Kenttäpiispan toimisto: kaatuneiden kortisto (T 20408)
Kotijoukkojen esikunta/rovastintoimisto: kaatuneiden sosiaalikortisto
Jalkaväkirykmentti 5.n 7. komppanian sotapäiväkirja (SPK 9288)
Sotasairaaloiden sairaskertomukset
Pitkärannan suojeluskunta: miehistön varuskortisto (Sark 1028/7)
Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokanta
Jatkosodan Vapautemme hinta -materiaali (T 13561/valokuvat)

Näytä kommentit

Kommentoi asiakirjaa >>

Kansallisarkiston Muisto säilyy -työryhmä

verkkonayttely@narc.fi