MUISTO SÄILYY -20 nuorta kohtaloa jatkosodasta

MENEHTYNEET

PORTTI
Avaa kuva uudessa ikkunassa

- Iskuosasto hyökkää Suurlahdessa

Korpraali Erkki Korja

Korpraali Erkki Korja (T 13561)Elettiin syyskuuta 1943, Jalkaväkirykmentti 25:n 2. komppania kävi asemasotaansa Itä-Karjalassa lähellä Seesjärven Suurlahtea. Sen riveihin kuului myös korpraali Erkki Korja, maanviljelijän poika nykyisin Kouvolaan kuuluvasta Tuohikotin kylästä.

Valkealalainen Korja oli astunut armeijan harmaisiin monien ikätoveriensa tavoin syksyllä 1941, jonkin aikaa jatkosodan syttymisen jälkeen. Tie oli vienyt ensin Jalkaväenkoulutuskeskus 2:n 4. komppaniaan Hyvinkäälle, jonne Korja saapui 2.9.1941, kaksi päivää ennen 20-vuotissyntymäpäiväänsä. Patruunankantajaksi koulutettu nuori mies oli siirretty kenttäarmeijaan tammikuussa 1942, mistä lähtien hän oli ollut saman joukko-osaston kirjoissa. Taistelulähettinä toimineen Korjan palvelus oli sujunut mallikkaasti: kaikkiin arviointeihin on lyhyesti kirjattu maininta ”hyvä”.

Syyskuun 12. päivä vuonna 1943 oli taittunut syyspimeäksi yöksi, kun 2. komppanian lohkolta irrotettiin iskuosasto suorittamaan väkivaltaista tiedustelua edessä olleen vähäisen Liisteojan varrella sijainneeseen vihollisen tukikohtaan. Joukko koostui 18 miehestä, jotka etenivät lyhyen mutta voimakkaan tykistön, kranaatinheittimistön ja suorasuuntausaseiden tuli-iskun jälkeen ei-kenenkään-maalle. Osaston onnistui ottaa haltuunsa taisteluhautaa muutamien satojen metrien matkalta ennen paluutaan omaan tukikohtaan.

Onnistunut hyökkäys oli vaatinut raskaan veronsa: tukikohdan puolustajat pistivät kaikin voimin vastaan tulittaen ja heittäen käsikranaatteja. Eräs näistä kranaateista räjähti aivan Erkki Korjan vieressä, minkä vuoksi hän haavoittui vaikeasti. Kello oli tuolloin 4.45. Hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut 20 minuuttia.

Korpraali Korja kuljetettiin hoidettavaksi 25. Kenttäsairaalaan, jonne hänet tuotiin kello 7.40. Saadut vammat osoittautuivat kuitenkin niin vaikeiksi, ettei Korjaa voitu pelastaa. Hän menehtyi sairaalassa 13.9.1943 klo 11. Hänet on haudattu kotikylänsä Tuohikotin sankarihautausmaahan.

Erkki Korjan sekä hänen kahden komppaniatoverinsa viimeiseksi jäänyt sotatoimi nostettiin esiin seuraavan päivän valtiollisessa tilannetiedotuksessa:

”Virallisesti tiedoitetaan 14.9.-43:
Maaselän kannaksella iskuosastomme tunkeutui tulivalmistelun jälkeen vihollisasemiin, missä se vyörytti 300 metriä taisteluhautaa ja tuhosi 40 vihollista.”

Lähteet:

Erkki Korjan sotilaskantakortti
25. Kenttäsairaalan arkisto
Jalkaväkirykmentti 25:n 2. komppanian sotapäiväkirja (SPK 10924)
Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokanta
Jatkosodan Vapautemme hinta –materiaali: valokuvat (T 13561)

Näytä kommentit

Kommentoi asiakirjaa >>

Kansallisarkiston Muisto säilyy -työryhmä

verkkonayttely@narc.fi