MUISTO SÄILYY -20 nuorta kohtaloa jatkosodasta

MENEHTYNEET

PORTTI
Avaa kuva uudessa ikkunassa

- Jalkaväkirykmentti 7 kunnostautuu Tyrjällä

Korpraali Arvi Loukimo

Korpraali Arvi Loukimo (T 20409/62)Jatkosota oli vastikään alkanut, elettiin heinäkuuta 1941. Jalkaväkirykmentti 7 Laatokan rantaa tavoitellut ryntäys yli Moskovan rauhan rajan kohtasi rajua vastarintaa, kun puna-armeija hyökkäsi täysin voimin rajan yli tulleita suomalaisia vastaan.

Jalkaväkirykmentti 7:n 6. komppaniassa palveli myös 19-vuotias Arvi Sakari Loukimo. Toijalassa syntynyt nuorukainen asui Helsingissä, jossa toimi liikeapulaisena. Nuoruudestaan huolimatta hänellä oli jo kokemusta sotilaselämästä, olihan hän talvisodan aikana liittynyt Helsingin lääkintäsuojeluskuntaan toimien sen riveissä lääkintäkurssilaisena ja vartiopalveluksessa. Pian sodan päättymisen jälkeen hän oli vapaaehtoisena hakeutunut varusmiespalvelukseen, joka käynnistyi Helsingissä Jalkaväenkoulutuskeskus 11:ssä huhtikuussa 1940.

Palveluksensa hyvin suorittanut nuorukainen komennettiin aliupseerikouluun, jonka aikana hänet nimitettiin korpraaliksi kesällä 1940. Noin vuotta myöhemmin, kuukauden sotimisen jälkeen, hänet palkittiin 2. luokan Vapaudenmitalilla.

Nyt oltiin kuitenkin rajan takana Tyrjällä ja vastassa olivat vahvat vihollisvoimat. Heinäkuun viimeisenä päivänä komppania hyökkäsi muun rykmentin mukana poltetun metsän läpi kohti etelässä olleen Iilammen rantaa. Vastassa oli maahan kaivettu hyökkäysvaunu, joka tulitti etenijöitä kiivaasti. Samoin tekivät muut alueelle kaivetut pesäkkeet, jotka eivät antautuneet helposti. Alkuillasta alkanut hyökkäys jatkui kesän valossa puoleen yöhön saakka.

Näiden taistelujen aikana korpraali Loukimo haavoittui vaikeasti ja häntä lähdettiin kuljettamaan 23. Kenttäsairaalaan. Sinne saavuttiin yhden aikaan yöllä, mutta tuolloin ei enää voitu tehdä mitään. Nuori soturi oli menehtynyt matkan aikana. Hänet haudattiin myöhemmin Helsinkiin Hietaniemen sankarihautausmaalle.

Jalkaväkirykmentti 7 tunkeutui Tyrjälle raskaiden taisteluiden jälkeen. Niin mieleen painuva tuo taistelu oli, että rykmentti tunnettiin jatkossa Tyrjän rykmentin nimellä.

Lähteet:

Arvi Loukimon sotilaskantakortti
Sotilaslääkintämuodostelmien arkistot
Jalkaväkirykmentti 7:n 6. komppanian sotapäiväkirja (SPK 9614)
Suomen sodissa 1941-1945 menehtyneiden tietokanta
Päämajan kenttäpiispantoimiston arkisto (T 20409/62)

Näytä kommentit

Kommentoi asiakirjaa >>

Kansallisarkiston Muisto säilyy -työryhmä

verkkonayttely@narc.fi