MUISTO SÄILYY -20 nuorta kohtaloa jatkosodasta

MENEHTYNEET

PORTTI

Jatkosota syttyi juhannuksen alla vuonna 1941. Aluksi sodan uskottiin olevan lyhyt ja optimistisimmat arvioivat kotiinpaluun koittavan jo muutamien viikkojen sisällä. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan edessä oli kolme pitkää sodan vuotta. Niiden kuluessa kaatui tai katosi yli 93 000 suomalaista.

Suurin osa vuonna 1921 syntyneestä ikäluokasta osallistui kutsuntaan välirauhan aikana vuonna 1940 ja valtaosa heistä osallistui sotaan. Jatkosodan päättyessä vuoden 1944 syksyllä tuo ikäluokka oli pienentynyt yli 5000 nuorukaisen verran.

Tämä näyttely kertoo 20 vuonna 1921 syntyneiden kohtaloa, jotka täyttyivät liian aikaisin. Ajatuksena on nostaa esiin henkilöitä tilastojen ja mykkien kuvien takaa. Joukossa on maavoimien ja ilmavoimien edustajia. Etelä- ja pohjoissuomalaisia. Miehistöä ja upseeristoon ylenneitä. Sodissa menehtyneiden valokuvia on arkistossa vain vähän mutta näiden tarinoiden yhteen sellaiset on löydetty. Muistajat vähenevät, mutta muisto säilyy. Ikuisesti.

Vasemmalla ovat linkit pienoiselämäkertoihin. Käyttämällä kuhunkin kertomukseen liittyvää kommentointimahdollisuutta voit liittää mukaan vaikkapa omia tietojasi tai muistojasi kertomusten henkilöistä, niiden tapahtumapaikoista tai niihin liittyvistä joukko-osastoista. Arkistoihin tallentuu paljon, mutta jotain jää usein niiden ulkopuolellekin.

Kertomusten alla olevia linkkejä käyttämällä voit tutustua Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokantaan tai saada tietoa talvi- ja jatkosodan henkilöhistoriallisista lähteistä Portti-käyttäjäympäristön avulla. Voit myös siirtyä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen Jatkosotageneraattoriin testaamaan, miten sinulle olisi käynyt jatkosodassa.

Kansallisarkiston Muisto säilyy -työryhmä

verkkonayttely@narc.fi